Willen jullie een puppy? 🐶
Zodra je besluit een pup te nemen, schieten de vragen door je hoofd. Wil je een hond met of zonder stamboom? Waar koop je wél een pup, en waar beter niet? Waar moet je op letten bij het maken van je keuze? En als je eenmaal bij een fokker bent, kies je dan zelf een pup, of wijst de fokker er één toe?
📍De donkere kant van de hondenfokkerij
Helaas is er in de afgelopen 25 jaar dat wij ons bedrijf hebben, weinig veranderd in de wereld van broodfokkers en hondenhandelaren.
De vraag naar goedkope, "direct beschikbare" pups houdt een industrie in stand waarin moederhonden aanhoudend drachtig zijn. Drachtige honden die in een schrijnende omgeving moeten bevallen en pups die in slechte omstandigheden opgroeien en vaak onder schrijnende omstandigheden worden vervoerd.
Sommige handelaren werken niet meer vanuit grote fokkerijen, maar vanuit huis of een particuliere tussenpersoon — onder het mom van een "gelegenheidsnestje". Vaak lijken deze fokkers betrouwbaar, maar als je goed kijkt, kom je meerdere advertenties tegen onder verschillende namen. Zodra het ene nestje verkocht is, staat het volgende al online — vaak van een ander ras.
Ook fokkers met of zonder stamboom kunnen onverantwoord bezig zijn. Zo wordt er nog steeds gefokt met honden die drager of lijder zijn van genetische aandoeningen zoals het MDR1-gendefect. Hoewel vaak wordt beweerd dat deze honden "prima kunnen leven", toont onderzoek aan dat dit defect ook invloed heeft op de stressregulatie in het lichaam. Dat heeft verstrekkende gevolgen voor het welzijn van de hond. En wat te denken van fokkers die jaar na jaar doorgaan met dezelfde lijnen, ondanks zware bevallingen, hoge sterftecijfers bij pups of structurele gezondheidsproblemen? Dan is het gebrek aan zelfreflectie pijnlijk zichtbaar.
📍De verantwoordelijkheid van een pup kopen
Een hond is geen wasmachine.......Het kopen van een pup vraagt om meer dan een impulsbeslissing. Honden brengen naast de dagelijkse verzorging ook kosten met zich mee — zeker in 2025. Een verzekering dekt lang niet alles. Denk aan dierenartsbezoeken, voeding, opvoeding, en onverwachte situaties. Je pup verdient de best mogelijke start. En jij kunt daarin een verschil maken door bewust te kiezen voor een verantwoorde fokker — iemand die met liefde, kennis én zorg fokt.
Hoe herken je een goede fokker? Of je nu kiest voor een pup met of zonder stamboom: kijk verder dan alleen de pups. Kijk naar de mensen erachter.
📍Hier zijn belangrijke vragen om over na te denken en daar informatie over in te winnen.
- Is de combinatie van ouderdieren doordacht gekozen?
- Hoe oud is de moederhond? Hoe vaak heeft ze een nestje gehad? Zit er voldoende tijd tussen de nesten (minstens 1,5 jaar)?
- Hoe verliepen vorige bevallingen? Zijn er complicaties bekend in de foklijn?
- Is de vaderhond fysiek en mentaal volwassen? Hoe vaak heeft hij gedekt?
- Zijn er gezondheidstesten uitgevoerd bij beide ouderdieren?
- Wat zijn de karakters van de ouders, en waarom is gekozen voor deze combinatie?
- Groeien de pups op in huiselijke kring? Is de moederhond bij de pups aanwezig?
- Hoe worden de pups verzorgd? Is er aandacht voor hygiëne, socialisatie en structuur?
- Wat voor voeding krijgen ze? Bij KVV: bevat het een complete vitaminen- en mineralenmix (zoals Carnibest of Energique)?
- Hoe is de ontlasting van de pups? (Ja, ook dat zegt veel!)
- Worden er meerdere rassen tegelijk gefokt? Of pups van verschillende rassen direct na elkaar? Dat is een rode vlag.
- Heeft de fokker zelfreflectie, of wordt er koste wat het kost door gefokt met ongezonde lijnen?
📍Wil je een "powerbreed" of een oerras?
- Informeer je goed. Praat met ervaren kenners.
- Kun je deze verantwoordelijkheid aan?
- Ben je bekent met alle ins en outs van dergelijke rassen?
- Past je woonsituatie past bij een dergelijk ras. Doet dat recht aan de hond?
- Kies voor een rasvereniging-erkende fokker met stamboom.
📍De mens achter de pup
Of je nu kiest voor een pup met of zonder stamboom — dat is uiteindelijk niet het belangrijkste. Wat telt, is de intentie en verantwoordelijkheid van de fokker én van jou als koper. Een goede fokker weet dat honden geen producten zijn. Maar helaas zien we nog te vaak het tegenovergestelde: honden gefokt omdat het geld oplevert. Dergelijke pups dragen vaak een zware rugzak: trauma’s, hechtingsproblemen, stress, chronische gezondheidsklachten. Echter elke pup verdient een veilige start. Een stabiel nest. Een moeder die aanwezig is. En een mens die bewust kiest.
👉Jij maakt het verschil
Een pup kiest niet waar hij geboren wordt. Jij wél. Door je impulsen te beheersen, een roze zonnebril af te zetten, goed onderzoek te doen en — als het nodig is — wat langer te sparen, draag je bij aan het stoppen van deze vicieuze cirkel.
Overweeg ook adoptie via het asiel of een betrouwbare stichting. Geef een hond een tweede kans in plaats van bij te dragen aan de instandhouding van foute fok praktijken.
Honden die jaar in jaar uit als broodfokhond hebben gediend om goedkope puppies te produceren.
Foto afkomstig van Tierhilfe Belgien. |
Op de bovenstaande foto's puppies om voor een goedkope prijs verkocht te worden. Veel puppies worden onder erbarmelijke omstandigheden verplaatst van het ene naar het andere land. Foto's zijn van Tierheim Nürnberg.
Website over broodfok en hondenhandel http://puppy-kopen-vermijd-broodfok.jouwweb.nl/
Rescue honden uit het buitenland
Ook zijn er inmiddels veel zgn. rescue stichtingen en ook daar zitten veel onbetrouwbare stichtingen tussen. Bij sommige stichtingen is het helaas ook een verkapte hondenhandel. Mensen adopteren dan met de beste intenties en goede wil een hond en zitten dan tot hun oren in de ellende. Helaas is er geen keurmerk voor rescue stichtingen. Wil je een hond uit het buitenland adopteren lees dan eerste de volgende websites.
Website over broodfok en hondenhandel http://puppy-kopen-vermijd-broodfok.jouwweb.nl/
Rescue honden uit het buitenland
Ook zijn er inmiddels veel zgn. rescue stichtingen en ook daar zitten veel onbetrouwbare stichtingen tussen. Bij sommige stichtingen is het helaas ook een verkapte hondenhandel. Mensen adopteren dan met de beste intenties en goede wil een hond en zitten dan tot hun oren in de ellende. Helaas is er geen keurmerk voor rescue stichtingen. Wil je een hond uit het buitenland adopteren lees dan eerste de volgende websites.